Kedjevax, mitt första intryck

Av Velodog

Jag valde att prova vax istället för vanlig “lube” på mitt senaste cyklingsäventyr, och det finns i mitt tycke både för och nackdelar med det. Nu ska jag i ärlighetens namn säga att vad jag skriver här inte på något sätt gör anspråk på att vara ett vetenskapligt utfört test, utan snarare mitt första intryck av kedjevax jämfört med kedjeolja.

De största skillnaderna, som jag har hunnit uppfatta, är; “smuts, rassel och friktion”.

När det gäller smuts, så verkar inte vaxet binda damm, grus och övrig smuts alls på samma sätt som en oljad kedja gör. Därmed är inte sagt att systemet håller sig helt smutsfritt, för det gör det inte. På kedjan, men också på kassetten, bakväxelhjul och framdrev, ansamlas smuts och fint grus. Det liksom fastnar i vaxet som en seg sträng. Det är lite knepigt att få bort, men det går med en liten styv borste. En tandborste är nästan för vek…

Ett lite större problem är att vaxet gör att systemet “skramlar” mer, dvs. det låter tråkigt mycket från kedjan under cykling. Jag upplevde detta mycket irriterande eftersom jag är ganska “allergisk” mot allehanda missljud. Jag frågade specifikt om detta i en bike shop (Capro Velo) i Biarritz, och där bekräftade man min upplevelse, men sa samtidigt att det är typenligt. Det ska alltså vara så. Irriterande dock…

När det gäller friktionen är jag mera osäker, behöver egentligen byta tillbaka till olja och känna efter igen. Men, jag tycker mig nog ana en viss ökad friktion i systemet. Det kan iofs vara hjärnspöken, men…

Som slutord kan jag säga att det absolut värt att testa. Man ska alltid bilda sig en egen uppfattning. I mitt eget fall dock så ska jag nog återgå till olja…